Tatarský biftek je z nejlepších kousků masa, pouze z plemene Limousine a jen z naší farmy.
Limuzíni mají absolutně nejlepší maso na tatarák, maso je narůžovělé, s nízkým obsahem tuku, výjimečně křehké.
Na tatarák se obecně nehodí steaková, protučnělá masa, tatarák potom připomíná spíš paštiku. Maso se musí nechat vyzrát, ale ne příliš dlouho, při dlouhém zrání má maso bez tepelné úpravy lehce navinulou chuť, způsobenou kyselinou mléčnou, která vzniká při zrání.
Maso se zráním zbaví i přebytečné vody, zjemní se chuť a struktura.
Po umletí se maso prudce zmrazí tekutým dusíkem při teplotě -60 °C.
Zmražení je proces, kterým by mělo projít každé maso nebo ryby, v případě, že se bude dále konzumovat bez tepelné úpravy.
Mražením se zničí většina eventuálních parazitů.
Příprava:
Maso nechte rozmrazit v ledničce a po rozmražení upravte podle chuti, a zkonzumujte do 24 hodin. I po tuto dobu ho po rozmražení uchovávejte v ledničce.
Nikdy nerozmrazujte maso ani ryby v teple, zejména, pokud je budete kozumovat bez tepelné úpravy. V teple se Vám může na povrchu namnožit mikrobiální flora dřív, než se maso nebo ryby rozmrazí v jádře.