Český med

Jak poznat kvalitní med? Zkušený včelař radí, čeho si při nákupu všímat, abyste nenaletěli a nekoupili ,,obarvený cukr".

Med býval odjakživa běžnou součástí jídleníčku našich předků a je jí dodnes. Pokud ovšem chceme sehnat kvalitní produkt, musíme se mít na pozoru. 

V první řadě by měl být med hustý a při naklonění sklenice se jen pomalu přelévat. Tekutina by měla být čirá. ,,Samotná barva nám mnoho neřekne, mění se podle druhu medu a značně ji ovlivňují šířka sklenice a světlo v obchodě." Proti světlu každopádně můžete vidět, jestli med netvoří různě barevné vrstvy - to by svědčilo o nějakém umělém nastavování. 

Kvalitní med je konzistentní v celém objemu!

Uskladněný med po čase začne krystalizovat, což není známka toho, že by ztrácel kvalitu, spíš naopak. Jde o přirozený proces. Med světlý, květový díky vyššímu obsahu glukózy a pylovým zrnkům krystalizuje poměrně brzy. Často už několik týdnů po vytočení. Naproti tomu tmavý medovicový med obsahuje více fruktózy. Proto tedy krystalizuje později. Lesní medy podléhají krystalizaci většinou až po několika měsících.

 

Ideální teplota pro uchovávání medu je mezi 10°C a 20°C, nádoba s medem by měla stát na tmavém a suchém místě, dlouhodobé přímé sluneční světlo mu může škodit. Med může být i v lednici, ale není nutné jej mít v takovém chladu. Důležitější je, aby se med nabíral ze sklenice vždy jen čistou lžičkou a neměla by se do něj dostat voda, jinak by mohl zkvasit.

Obrázek Med květový - pastový 1kg

Med květový - pastový 1kg

300 Kč

300 Kč/kg (s DPH)

To nejlepší z přírody přímo od včel! Med květový - pastový, země původu Česká Republika - ...

Přidat do košíku
Obrázek Med květový - pastový 500g

Med květový - pastový 500g

170 Kč

340 Kč/kg (s DPH)

To nejlepší z přírody přímo od včel! Med pastový, země původu Česká Republika - včelařství...

Přidat do košíku
Obrázek Med květový 900g

Med květový 900g

300 Kč

333,33 Kč/kg (s DPH)

To nejlepší z přírody přímo od včel! Med květový, země původu Česká Republika - včelařství...

Přidat do košíku