Losos keta ( Oncorhynchus keta ) je známý pod jmény chum salmon, pacifický losos, dog salmon. Podařilo se nám uzavřít přímý kontrakt s rybáři na dodávky lososa kety pro BonFood. Tomu odpovídá i cena, bez jakýchkoliv vedlejších nákladů. Lososa nakupujeme celého, kuchaného, a bez rozmražení ho pilou rozpůlíme. Vzhledem k různým velikostem ryby je i hmotnost 750 g přibližná, může být až 1,4kg- v závislosti na velikost ryby.
Zajímají Vás rozdíly mezi faremním divokým lososem? Čtěte zde
Kvalita lososa je zmražením bezprostředně po výlovu zachována stejná jako při výlovu. Toto je skutečně čerstvý losos.
Je potřeba při kuchyňské přípravě respektovat odlišnost faremního a divoce žijícího lososa. Losos lovený na moři má na rozdíl od lososa z faremního chovu méně tuku.
Půlku ryby z lososa nechte před přípravou rozmrazit v ledničce, a potom připravujte na rozpálené pánvi nebo v troubě. Ideální pro grilování. Kosti odstraníte po tepelné úpravě.Tak zjistíte, jak může chutnat losos. Jemné, ale pevné maso, bez přetučnělosti, charakteristické pro faremního lososa.
Upozornění:
Losos byl kuchán přímo na lodi, proto je někdy nutné steaky dočistit od vnitřností. To platí pro všechny na moři kuchané a zmrazené ryby.