Vaše spokojenost je naše vizitka
" Nakupují asi 4 roky. Asi tak 10 objednávek a vždy spokojenost. Různé ryby, hovězí a párkrát to sous vide. Španělský ptáček sous vide byl naprosto excelentní. "
" Už nějaký rok nakupuji ryby výhradně u Bonfood. Před lety na FB byla reklama a následná diskuze, kde Bondood psal, že kdo nemá rád ryby, tak je pro něj ideální mahi-mahi. I já jsem si negativně přisadil na této diskuzi. Nicméně jsem si objednal a je to naprostá pecka. Následně jsem se na diskuzi Bonfoodu omluvil a od té doby jsem asi 5let jejich věrným zákazníkem. Každý se může mýlit. Přeji Bonfoodu spoustu spokojených zákazníků, děláte to dobře. "
" Skvělý shop, ochota a vstřícnost, která je dnes vzácná. Ceny přiměřené, oceňuji občasné slevy. Jediná nevýhoda - chybí nabídka půl kg balení. "
Odběr bulletinu
Kvalita rybího filé
V posledních asi deseti letech, pod vlivem sílících dovozů z asijských zemí, se začala postupně snižovat kvalita rybího filé, až situace dospěla k dříve nepředstavitelným případům, kdy bylo v rybím filé více vody, než masa. Na to reagovali zákazníci snižujícím se zájmem o rybí filé, který kopíroval postupně snižující se kvalitu. Vzhledem k tomu, že problematika zpracování mořských ryb je nám, jako národu bez moře, poměrně vzdálená, chtěli bychom zákazníkům pomoci v orientování se v tomto segmentu.
Co je rozhodující pro kvalitu zmraženého rybího filé a jak ji poznáte?
- Základní faktory jsou dva - použitý druh ryby a způsob zpracování, respektive zamražení.
- Způsoby zamražení - jsou tři a jsou naprosto rozhodující pro kvalitu suroviny, bohužel, zákon neukládá povinnost je značit.
Zamražení na moři (seafrozen)
Dochází k němu, jak je zjevné z názvu, na lodi, bezprostředně po vylovení ryb. Takto vzniklé rybí filé je nejkvalitnější, jak z hlediska chuti, štavnatosti, ale i nutričních hodnot. Filé při kuchyňském zpracování vykazuje nejmenší hmotnostní úbytky.Zamražení na pevnině (landfrozen)
Surovina se mrazí v přístavu, při správném postupu a včasném zamražení rovněž velmi kvalitní. Kvalita se ale může už podstatně lišit, v závislosti na době mezi ulovením ryb a zamrazením i okolní teplotě. Pokud jde o rybí filé od prověřeného, seriozního dodavatele, rozdíl mezi na moři zamraženým a na pevnině nemusí být významný. V zásadě to může být velmi dobrá kvalita filé.Dvakrát mražené (doublefrozen)
Většinou čínské filé, jak je z názvu patrné, výrobce koupí zmraženou surovinu ve formě celé ryby, tu potom rozmrazí a vyfiletuje na pevnině. U tohoto filé dochází při kuchyňské úpravě k významným ztrátám na hmotnosti, buňky jsou dvojím zmražením porušeny, filé je sušší, nemá pevnou konzistenci, nižší nutriční hodnoty.Jak jednoduše poznáte obsah vody ve filé a eventuální chemická aditiva?
Voda - pokud je vody, i v případě glazury, použito více než 5% hmotnosti zboží, musí být značena na obalu, a to za prvé, v případě glazury slovem GLAZOVANÉ a navíc v označení hmotnosti musí být zákazník jasně informován kolik je hmotnost masa.Hmotnost v případě např. 10% glazury tedy bude značena následovně:Hmotnost 1000g čistá hmostnost masa 900gV případě použití vnitřní vody je situace složitější, předpis nerozlišuje vnitřní vodu a výrobce značí ve složení jen glazuru, zákazník nemá informaci o celkovém množství vody.Pokud tedy výrobce nastříkne řekněme 20% vody dovnitř a použije 20% glazuru, celkem tedy bude výrobek obsahovat 40% vody, značení bude ale uvedeno ve složení výrobku následující:Rybí maso 80%, voda 20%, E452Poradíme Vám, pokud je ve značení uvedená chemie, např. E452, vždy je uvnitř schovaná další voda.
Závěr
- Pokud na výrobku není uvedeno složení, a jen hmotnost výrobku, obsahuje méně než 5% přidané vody, ve formě glazury.
- Pokud na výrobku je uvedeno GLAZOVANÉ a ve složení není uvedeno žádné E, pravděpodobně výrobek neobsahuje přidanou vodu a množství glazury uvidíte podle čisté hmostnosti masa.
- Pokud neobalované filé obsahuje ve složení značení E, vždy je uvnitř přidaná voda.