Recept na divokého lososa

Rychlá a jednoduchá příprava divokého lososa na grilu i pánvi.

Pokud jste zakoupili lososa mraženého, nechte ho přes noc rozmrazit v ledničce, nejlépe přikrytého potravinářskou folií. Pokud jste si koupili steak ve vakuovém balení, alespoň propíchněte sáček. Vakuové balení poskytuje vysokou ochranu před vymrzáním mraženým produktům, ale při rozmražování by podtlak zbytečně vytahoval šťávu z ryby.


Vyndejte z ledničky těsně před připravou, netemperovat v pokojové teplotě.
 
  • Osolte, okořeňte, potřete olejem.
  • Rozpalte pánev, nalijte trochu oleje a počkejte až se z něj trošku začne kouřit, potom vložte steak a osmahněte po každé straně asi 2 minuty. V případě grilování rozpalte gril asi na 220°C. 
  • Jestliže zpracováváte steak z filetu (po celé jedné straně je kůže), smažte/grilujte pouze po straně s kůží.
  • Podávejte.

Divoký losos je narozdíl od farmovaného méně tučný, při tepelné úpravě tedy dbejte na to, aby losos nebyl vysušený. Stačí opravdu velmi krátká tepelná úprava.