Jak se šidí rybí prsty

Rybí prsty, dříve oblíbená potravina pro děti i dospělé...
Rybí prsty, dříve oblíbená potravina pro děti i dospělé.
Dnes - synonymum pro šmejd, který leckdy nejde ani osmažit, rozpadající se nevábná hmota na pánvi, prskající jako vzteklý kocour.
Co se stalo a lze poznat kvalitní prsty od šmejdů?
Rybí prsty jsou nebo by vlastně měly být obalované filé. Kvalitu určují tedy dvě zásadní složky- rybí filé a panáda- tedy obalovací směs.
Dále jejich vzájemný poměr, pokud je panády příliš, jíte vlastně jen strouhánku, na druhou stranu panáda dodává prstům právě křupavost a chutˇ. Podle nás je optimální poměr panády a filé okolo 30% panády a 70% rybího filé.
To ovšem dostáváte v praxi málokdy, běžný poměr u slušných výrobců je 40:60, u nás na trhu 50:50 a horší.
Nejpodstatnější se kvalita použitého filé, pokud to není kvalitní, sebelepší panáda to nedožene. Tak za prvé, zcela zásadní je, že má být použito pouze a výlučně jen rybí filé, bez jakýchkiliv přísad. Pokud rozlomíte zmražený rybí prst, uvnitř má být bílý, i když jsu vyjímky, třeba použití filé z tresky tmavé. V zásadě ale musí být bílé, s kresbou masa. Jakékoliv jiné zbarvení obvykle signalizuje použítí separátu s přísadami, jako například přidání hrachu, ovesných vloček, rýže apod.
To samozřejmě nemá naprosto v rybích prstech co dělat a tyto přísady mají pouze za účel snížení výrobní ceny. Vzhledem k tomu, že rybí prsty jsou často prezentovány jako jídlo pro děti, jakékoliv přísady nebo náhrady filé považujeme za naprosto nepřijatelné.
Bohužel je velmi obtížné tyto přísady zjistit, protože obsah rybího masa se zjišťuje tzv. dusíkovou metodou, kdy se zkoumá množství dusíku, které je pro různé druhy masa známé. Potíž je v tom, že dusík je prvek, obsahují ho bílkoviny a ovesné vločky, rýže, hrách obsahují bílkoviny a tedy i dusík. No a protože dusík je prvek a tedy stejný v rybě, hrachu,vločkách nebo rýži, takže pokud rybu takto nahradíte, obsah dusíku ve výrobku zůstane stejný. Takže dusíková metoda, která spolehlivě odhaluje třeba přidanou vodu v rybách, tady nefunguje.
Dále je nutné použít kvalitní filé, zmražené na moři, nikoliv sycené vodou , protože potom se voda, obsažená ve filé nebo na povrchu začne při smažení vařit a odstřelí celý obal, to je typické právě pro méně kvalitní prsty,že se při smažení svléknou z obalu nebo úplně rozpadnou.
My pro vás vyrábíme prsty se zřetelem na to, že jejich hlavními konzumenty jsou děti. Jako surovinu používáme nejkvalitnější filé z aljašské tresky,bez kostí a zmražené na moři. Tu jen nařežeme a obalíme, potom zmrazíme dusíkem. Jako obalovací směs používáme kukuřičné lupínky a bezlepkovou melanž. Naše prsty jsou tedy bezlepkové.