Severnský losos

Pečený losos podávaný s omáčkou z řeřichy
Na 4 porce potřebujeme:
- 400 g lososa
- máslo na vymazání
- sůl, pepř
- snítky řeřichy na ozdobení
- smetanová řeřichová omáčka
- 160 ml smetany na šlehání
- 35 g lístků řeřichy
- 50 g másla
- 1/2 kávové lžičky hladké mouky
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 žloutek
Použijeme 4 stogramové porce lososa. Máslem vymažeme pekáč a na něj v jedné vrstvě klademe osolené a opepřené porce lososa.
15-20 minut pečeme v předehřáté troubě při 180 °C, až je losos dobře propečený.
Mezitím připravíme smetanovou řeřichovou omáčku: dohladka rozmixujeme smetanu, řeřichu, máslo, mouku, citronovou šťávu, žloutek, podle chuti sůl a pepř.
Přelijeme do malého kastrolu a zvolna vaříme, až omáčka zhoustne. Ochutnáme a dochutíme solí a pepřem. Na talíře rozdělíme omáčku, do ní vložíme kousky lososa a ihned podáváme. Zdobíme řeřichou.