Treska po florentsku

Ochucená ryba v sýrové omáčce pečená ve špenátu
Na 4 porce potřebujeme:
- 4 větší plátky tresky
- šťáva z ½ citronu
- sůl, pepř
- 45 g másla
- 45 g hladké mouky
- 450 ml mléka
- 750 g špenátu
- 30 g strouhaného parmezánu
- rozpečený chléb s příchutí citronu při podávání
Plátky tresky pokapeme citronem, osolíme a opepříme. Přeložíme je napůl a odložíme stranou.
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zaléváme mlékem a vaříme do zhoustnutí. Podle chuti osolíme a opepříme.
Opereme špenát a dáme jej do hrnce pouze s vodou, která na něm ulpěla. Špenát 2 minuty ovaříme, až listy povadnou, potom jej necháme okapat.
K vařenému špenátu přimícháme polovinu omáčky a lžící směs přemístíme na mělkou, žáruvzdornou mísu. Na ní vyrovnáme porce ryby, zalijeme zbývající omáčkou a posypeme sýrem. Pečeme 30 - 40min v předehřáté troubě při 200 °C.
Upečenou rybu podáváme horkou s rozpečeným chlebem s příchutí citronu.