Treska po florentsku

Ochucená ryba v sýrové omáčce pečená ve špenátu

Na 4 porce potřebujeme:

  • 4 větší plátky tresky
  • šťáva z ½ citronu
  • sůl, pepř
  • 45 g másla
  • 45 g hladké mouky
  • 450 ml mléka
  • 750 g špenátu
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • rozpečený chléb s příchutí citronu při podávání

Plátky tresky pokapeme citronem, osolíme a opepříme. Přeložíme je napůl a odložíme stranou.

V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zaléváme mlékem a vaříme do zhoustnutí. Podle chuti osolíme a opepříme.

Opereme špenát a dáme jej do hrnce pouze s vodou, která na něm ulpěla. Špenát 2 minuty ovaříme, až listy povadnou, potom jej necháme okapat.

K vařenému špenátu přimícháme polovinu omáčky a lžící směs přemístíme na mělkou, žáruvzdornou mísu. Na ní vyrovnáme porce ryby, zalijeme zbývající omáčkou a posypeme sýrem. Pečeme 30 - 40min v předehřáté troubě při 200 °C.

Upečenou rybu podáváme horkou s rozpečeným chlebem s příchutí citronu.