Tuňák s pikantní fenyklovou a rajčatovou přílohou

Na 4 porce potřebujeme:
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- šťáva z ½ citronu
- 3 utřené stroužky česneku
- ½ lžičky provensálského koření
- 4 plátky tuňáka po 175 g, ssi 2,5 cm silné
- sůl a pepř
- řezy limetky a snítky kopru na ozdobení
Pikantní fenyklová a rajčatová příloha
- 1 malá hlíza fenyklu
- 2 rajčata oloupaná, zbavená semen a nakrájená na kostičky
- 2 polévkové lžíci olivového oleje
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 1 polévková lžíce tmavé olivové pasty
- 1 utřený stroužek česneku
Ve velké míse smícháme olivový olej, česnek a provensálské koření. Přidáme plátky tuňáka a obracíme je, aby se zálivkou pokryly. Přikryjeme je a necháme asi 1 hodinu v chladničce marinovat, občas je obrátíme.
Připravíme přílohu: v míse dobře promícháme na nudličky nakrájený fenykl, rajčata, olivový olej, citronové šťávu, olivovou pastu a česnek. Plátky tuňáka vyjmeme z marinády, marinádu odložíme stranou. Tuňáka z každé strany 3-4 minuty grilujeme ve vzdálenosti 7cm pod horkým grilem, jednou či dvakrát potřeme marinádou.
Plátky tuňáka podle chuti osolíme a opepříme a zalijeme zeleninovou přílohou. Ozdobíme řezy limetky a koprem. Ihned podáváme.