Tuňák terijaki

Tuňák v marinádě terijaki
Na 4 porce potřebujeme:
- 4 plátky tuňáka po 175 g
- 2 na tenká kolečka nakrájené jarní cibule na ozdobení
Marináda
- 3 polévkové lžíce tmavé sojové omáčky
- 2 polévkové lžíce sezamového oleje
- 1 polévková lžíce japonského rýžového vína nebo sladkého cherry
- 3 utřené stroužky česneku
- 1 polévková lžíce cukru krupice
- kousek čerstvého kořene zázvoru (1cm), oloupaný a nakrájený
Připravíme marinádu: do misky nalijeme sójovou omáčku, rýžové víno, přidáme česnek, cukr a zázvor. Do marinády vložíme plátky tuňáka a obracíme je. Přikryjeme a necháme 8 hodin v chladničce marinovat.
Tuňáka vyjmeme z marinády, ale nevyléváme ji. Plátky grilujeme 3-4 minuty z každé strany 7 cm pod horkým grilem. Při obracení je potíráme marinádou. Zdobíme jarní cibulkou.