732 927 653, 722 498 454
Zadejte Vaše PSČ a zobrazí se Vám možnosti dopravy:

Treska na smetaně se žampiony

Jemná treska s žampiony na smetaně.

Na 4-6 porcí potřebujeme:
 
  • 750g filetů z tresky
  • 300ml mléka
  • 1 kolečko cibule
  • 6 zrnek černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 60g másla, další máslo na vymazání
  • sůl, pepř
  • pár kapek citronové šťávy
  • 250g drobných žampionů, nakrájených na plátky
  • 30g hladké mouky
  • 3 polévkové lžíce sladké smetany
  • 30g čerstvé strouhanky
  • 30g strouhaného parmezánu
  • nasekaná petrželová nať na ozdobení
Do malého kastrolu nalijeme mléko, přidáme cibuli, celý pepř, bobkový list a přivedeme k varu. Odstavíme, přikryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Mělkou zapékací mísu vymažeme máslem.
 
Tresku nakrájíme na kousky velké 7cm a klademe je v jedné vrstvě na mísu. Osolíme a opepříme.
 
V kastrolu rozehřejeme polovinu másla, přidáme citronovou šťávu, žampiony, osolíme, opepříme a zvolna za občasného míchání asi 5 minut opékáme, až houby změknou. Děrovanou naběračkou houby vyjmeme a klademe je na vrstvu rybích kousků.
 
Ochucené mléko přecedíme a odložíme stranou. V kastrolu rozehřejeme zbylé máslo, přidáme mouku a za stálého míchání ji lehce opražíme. Postupně přimícháme ochucené mléko. Za stálého míchání vaříme omáčku do zhoustnutí. Přimícháme smetanu, osolíme, opepříme a prohřejeme.
 
Omáčkou zalijeme rybu s houbami, vše posypeme strouhankou a parmezánem. Pečeme 25 - 30min. v předehřáté troubě při 190°C. až je ryba propečená a povrch dozlatova. Ozdobíme petrželovou natí a ihned podáváme.