Jemná treska s žampiony na smetaně.
Na 4-6 porcí potřebujeme:
- 750g filetů z tresky
- 300ml mléka
- 1 kolečko cibule
- 6 zrnek černého pepře
- 1 bobkový list
- 60g másla, další máslo na vymazání
- sůl, pepř
- pár kapek citronové šťávy
- 250g drobných žampionů, nakrájených na plátky
- 30g hladké mouky
- 3 polévkové lžíce sladké smetany
- 30g čerstvé strouhanky
- 30g strouhaného parmezánu
- nasekaná petrželová nať na ozdobení
Do malého kastrolu nalijeme mléko, přidáme cibuli, celý pepř, bobkový list a přivedeme k varu. Odstavíme, přikryjeme a necháme 10 minut vyluhovat. Mělkou zapékací mísu vymažeme máslem.
Tresku nakrájíme na kousky velké 7cm a klademe je v jedné vrstvě na mísu. Osolíme a opepříme.
V kastrolu rozehřejeme polovinu másla, přidáme citronovou šťávu, žampiony, osolíme, opepříme a zvolna za občasného míchání asi 5 minut opékáme, až houby změknou. Děrovanou naběračkou houby vyjmeme a klademe je na vrstvu rybích kousků.
Ochucené mléko přecedíme a odložíme stranou. V kastrolu rozehřejeme zbylé máslo, přidáme mouku a za stálého míchání ji lehce opražíme. Postupně přimícháme ochucené mléko. Za stálého míchání vaříme omáčku do zhoustnutí. Přimícháme smetanu, osolíme, opepříme a prohřejeme.
Omáčkou zalijeme rybu s houbami, vše posypeme strouhankou a parmezánem. Pečeme 25 - 30min. v předehřáté troubě při 190°C. až je ryba propečená a povrch dozlatova. Ozdobíme petrželovou natí a ihned podáváme.